Voetreflextherapie

Voeten kunnen warm, koud, klam, of droog aanvoelen. Er kunnen likdoorns, wratten en/of eelt op zitten. Alles wat je ziet op de voeten heeft zo zijn betekenis.

Reeds 5000 jaar geleden was in China en bij indianenstammen al bekend, dat druk uitoefenen op bepaalde plekken onder de voeten verlichting van klachten kan geven. Pas in de 16e eeuw werd dit bekend in Europa.

De voeten, de lichaamsdelen die het meest ver van het hoofd verwijderd zijn, zijn niettemin de meest menselijke delen van het lichaam. De manier hoe wij met onze voeten omgaan verraadt onze manier van leven. Voetreflexzone – massage kan helpen het lichaam in balans en harmonie te brengen.

Het leven zet uit en krimpt in elkaar, net als de hartslag. Wanneer we veranderingen accepteren en proberen uit iedere situatie het beste te halen, kan onze inwendige energie vrijerlijk stromen. Onopgeloste problemen kunnen energie – blokkades veroorzaken.

Energie bevindt zich overal om ons heen. Zoals hitte boven een weg in de brandende zon of een elektrische lading van een onweersbui. Wij ademen energie in en uit. Wij zijn energie.

In Oosterse culturen leven de mensen volgens bepaalde cycli, omdat zij geloven dat zij daarmee het meeste uit het leven halen. In ons lichaam bevinden zich verschillende soorten energieën, die met andere soorten in de omgeving energie uitwisselen. Energie wordt ook wel Chi, Ki, Yin/Yang, levenskracht, Prana of vitale energie genoemd.

Wanneer een reflexzone pijnlijk aanvoelt, wil dat niet zeggen dat er met dat orgaan iets helemaal mis is. De energie van een orgaan, die door de corresponderende meridiaan stroomt kan geblokkeerd zijn. Die blokkade kan ontstaan zijn door een blokkade in een andere meridiaan, omdat het een algeheel samenhangend systeem is. Door de voeten op de juiste manier te masseren, kunnen de blokkades op den duur worden verminderd of opgeheven. Ook kan door gebruik van b.v. de vijf elementen, yin en yang en de meridianen gerichter gewerkt worden. Met als gevolg een sneller resultaat.

Het is heel belangrijk, dat je weet wanneer je géén voetreflexzone massage mag toepassen! Behandeling dient aangepast te worden aan het niveau van ziek zijn. Het is zeer belangrijk te luisteren naar een “niet pluis” gevoel en een patiënt door- of terug te sturen naar de huisarts of specialist, als daar reden toe is.