Voetrefextherapie Behandelingen

Wat is Voetreflex ?
Voetreflexologie is een behandelmethode die reflexpunten in de voeten stimuleert om reacties in het lichaam op te wekken. Door het hele lichaam lopen energiebanen, die contactpunten hebben op de voeten. Sommige energiebanen beginnen op de voet, anderen eindigen op de voet.
Door middel van drukpuntmassage worden blokkades, die het goed functioneren van het lichaam in de weg staan, opgeheven. Voetreflexologie harmoniseert het lichaam waardoor het zelfhelend vermogen en de weerstand worden verhoogd.

Reflexzonetherapie is afgeleid van een oude massage die gebaseerd is op de energie doorstroming van het lichaam. In de tijd van de oude Egyptenaren en de Noord Amerikaanse indianenstammen was een soort reflexzone massage al bekend. Zij wisten dat ziekte disharmonie veroorzaakt en de vrije stroom van energie belemmert. Ze gebruikten een soort drukpunt massage op handen en voeten om de doorstroom van energie te herstellen. Ook in China en India is men bekend met de energie stromingen van het lichaam en wordt reflexzone massage al meer dan 5000 jaar in het dagelijks leven toegepast.
Begin 1900 werd reflexzone massage in het westen herontdekt. In 1917 publiceerde de Amerikaanse KNO arts Fitzgerald na jaren lange studie een boek over zonetherapie. Het was echter Eunice Ingham door wie reflexzone massage bekend is geworden. Zij was fysiotherapeute en raakte geboeid door de zonetherapie van Fitzgerald, maar vooral was zij geïnteresseerd in de voeten. Door jaren lange ervaringen en onderzoek heeft zij het gehele lichaam gereflecteerd op de voeten, in kaart gebracht en
schreef in 1938 het boek “ Stories the feet can tell”.
In 1958 introduceerde Hanne Marquardt de Duitse fysiotherapeute reflexzone massage in Europa. Vanuit deze kennis heeft Manda Bergsma haar eigen methode ontwikkeld. Dit draagt zij uit aan haar studenten op haar School voor Voetreflexologie. Tegenwoordig speelt reflexzone massage een belangrijke rol in het leven van veel mensen en wordt het gebruikt bij de behandeling van tal van aandoeningen.

Wat doen we met voetreflexologie ?
De voet weerspiegelt ons hele lichaam, in de verhouding 1:7. Zo heeft iemand met lange armen ook een lange arm zone op de voet. Mensen met platvoeten hebben vaak een rechte wervelkolom.
De linkervoet weerspiegelt de linkerzijde van ons lichaam en de rechtervoet de rechter zijde. Het hoofd wordt weerspiegeld in de tenen, het hart in de bal van de voet en het bekkengebied op de hak. De inwendige organen vinden we terug op de voetzool. De huid, spieren en gewrichten op de voetrug.
Een lichaam in gezonde staat heeft prima functionerende organen, klieren en lichaamssystemen. Daarnaast bezit het voldoende weerstand om problemen aan te kunnen. Bij onze geboorte krijgen wij een beperkte hoeveelheid erfelijke energie mee. Deze energie vullen wij aan door ademhaling en voeding, maar ook door emoties, gedachten en gevoelens. Levensenergie circuleert door het lichaam in bepaalde banen, de meridianen genoemd.
Door allerlei oorzaken kan de gezonde staat aangetast worden, hierdoor kunnen afgeleide (pijn)klachten ontstaan. Voetreflexologie stimuleert de energiebanen (meridianen), waarop het lichaam reageert met een betere bloedtoevoer naar de diverse lichaamsonderdelen. Blokkades in de meridianen worden opgeheven en afvoer van afvalstoffen wordt (extra) gestimuleerd. Zo kunnen klachten verminderen en zelfs verdwijnen.

Er zijn diverse behandelingen mogelijk:

  • Preventieve behandeling -> alle onderdelen van het lichaam worden behandeld om de energiestroom zo optimaal mogelijk te laten zijn.
  • Ontspanningsbehandeling -> indien men heel erg moe is van bijv. een intensief medisch traject of als men last heeft van stress, kan een ontspanningsbehandeling heel effectief zijn. ’t Brengt niet alleen rust, maar zal ook het energieniveau verhogen.
  • Klacht behandeling -> het behandelen van een specifieke klacht, bijv. menstruatiepijn, hernia, migraine, maag- en darmklachten, ontstekingen, diabetes, allergie, wondroos etc. etc..

Belangrijk is het om hierbij te vermelden dat een voetreflextherapeut altijd als aanvulling op de behandeling van een reguliere arts/therapeut werkt. Hij/zij zal ook altijd aanraden contact te houden met de reguliere behandelaar, zeker in het geval van medicijn-inname, bijvoorbeeld bij het behandelen van Restless Legs (etalagebenen) of diabetes.
Uiteraard kan voetreflexologie ook prima gebruikt worden in combinatie met andere alternatieve therapieën als Dorn Therapie, Shiatsu, Acupunctuur etc..